Ahlam Shibli احلام شبلي

back to Top


© Ahlam Shibli



Arab al-Sbaih

Jordània, 2007
sèrie de 47 fotografies, 38 x 57,7 cm; 57,7 x 38 cm, fotografia a les sals de plata; fotografia cromogènica



Les fotografies de la sèrie Arab al-Sbaih es van fer en quatre llocs diferents: el Camp de Refugiats d'Irbid, la ciutat d'Irbid, el Camp de Refugiats d'al-Baqaa i Amman. Hi han viscut tres generacions de refugiats palestins des de la guerra de 1948 que va seguir a la proclamació de l'Estat d'Israel i va desembocar en la Nakba (la Catàstrofe) palestina.

El títol de la sèrie fa referència al nom original del poble d'Arab al-Shibli a la Baixa Galilea de Palestina (actualment Israel). Una part dels habitants del poble que el 1948 van lluitar contra els jueus per conservar les seves terres van ser expulsats a Síria i a Jordània; l'altra part es va refugiar al monestir del mont Tabor. Després de passar uns mesos amagats a les coves dels voltants del monestir, les famílies que van aconseguir tornar a casa un cop acabada la guerra van haver de canviar l'antic nom del poble, Arab al-Sbaih, pel d'Arab-al-Shibli per tal de protegir-se de les represàlies israelianes. Per la seva banda, els refugiats a Síria i Jordània preserven el record de la seva terra natal anomenant les botigues amb el nom de llocs de Palestina i reproduint l'estructura social dels seus pobles d'origen.


Llocs i persones a les fotos d'Arab al-Sbaih

El camí al costat de la frontera de Síria per on els habitants d'Arab al-Sbaih van arribar el 1948 a Irbid i als refugis de Nacions Unides. Mentre fugien, els refugiats van travessar el Líban i Síria abans de decidir tornar a Jordània.

Un mapa d'operacions de l'UNRWA (Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient) a Cisjordània, la Franja de Gaza, Jordània, Síria i el Líban a la sala d'estar d'una família de refugiats a Amman.

El Camp de Refugiats d'al-Baqaa a Amman, un barri construït per les persones que van abandonar la demarcació original del camp i van edificar les seves cases en uns terrenys adjacents. El camp és conegut per haver estat l'escenari d'alguna de les batalles més acarnissades entre revolucionaris palestins i l'exèrcit regular de Jordània durant el Setembre Negre del 1970.

Un refugi per als veïns del barri construït a Irbid pel xeic exiliat d'Arab al-Sbaih durant la guerra araboisraeliana del 1967.

Un mur amb imatges pintades de Handala, figura emblemàtica de l'exili i la resistència palestins.

A les fotos: un membre de l'administració britànica lliura un premi a un corredor de fons d'Arab al-Sbaih a Nazaret el 1946; un combatent palestí, nebot del xeic d'Arab al-Sbaih, amb uniforme d'oficial; un parell de cosins i els seus fills: ella, refugiada palestina a Jordània, i ell, refugiat palestí a Síria, van ser vistos per darrer cop a la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alep el març de 1980. Ell va «desaparèixer» a mans de la Direcció General de Seguretat síria i la seva família no ha tornat a tenir notícies seves.

Sala d'estar del xeic d'Arab al-Sbaih a Irbid, amb un dibuix de grans dimensions del xeic anterior, que va morir el 1998 i està enterrat al Cementiri dels Màrtirs d'Irbid.

Dormitori del difunt xeic d'Arab al-Sbaih. Després de la seva mort, la vídua ha conservat l'habitació tal com ell la va deixar.

Un vell refugiat d'Arab al-Sbaih fent l'equipatge abans d'agafar un avió cap a Dinamarca, on viu el seu fill.

La botiga de queviures al-Khalil (al-Khalil és el nom àrab d'Hebron) i la joieria al-Khalil.

El supermercat Beisan (Beisan és una ciutat de Palestina Oriental que avui està sota domini israelià i rep el nom de Bet She'an).

Una cafeteria on es fuma narguil decorada amb la bandera palestina, un retrat de Saddam Hussein i un mapa de Palestina.

L'interior d'un local de venda de falàfel decorat amb pòsters i adhesius palestins i iraquians.

L'Escola Rei Abdul·là II per a Alumnes Destacats, a Irbid, que compta amb un gran percentatge d'estudiants que pertanyen a la tercera generació de refugiats palestins.

El cementiri del Camp de Refugiats d'Irbid i el Cementiri dels Màrtirs de la ciutat d'Irbid, construït per l'OAP (Organització per a l'Alliberament de Palestina) per acollir les sepultures dels màrtirs palestins caiguts en diverses guerres.