Ahlam Shibli احلام شبلي

back to Top


© Ahlam ShibliDeath

Palestina, 2011–12
sèrie de 68 fotografies, 38 × 57 cm; 57 × 38 cm; 66,7 × 100 cm; 100 × 66,7 cm; 100 × 150 cm, fotografies cromogèniquesNo tornaré ns que planti el meu paradís a la Terra o obtingui un paradís del Cel, o bé mori o morim tots plegats.
Ghassan KanafaniAquesta obra es basa en l'exigència de reconeixement que es va posar de manifest amb la Segona Intifada, la insurrecció palestina contra el poder colonial als territoris ocupats per Israel des del 1967.

La Segona Intifada va tenir lloc del 2000 al 2005 i va causar milers de víctimes mortals al costat palestí.

Death planteja algunes de les maneres a partir de les quals els absents tornen a estar presents, és a dir, «representats»: combatents palestins caiguts en el transcurs de la resistència armada contra les incursions israelianes; víctimes de l'exèrcit israelià que van perdre la vida en diferents circumstàncies (Xahid i Xahida); militants autors d'atemptats que, com bé sabien, els durien a la mort, entre ells els homes i les dones que van fer detonar explosius sobre els seus cossos per assassinar israelians (Istishhadi i Istishhadia); i presoners. Els primers són morts, els segons, vius, però passaran bona part de la seva vida, o els anys que els queden, a la presó.

Les representacions es refereixen a qualsevol persona que hagi perdut la vida com a conseqüència de l'ocupació israeliana de Palestina: un màrtir.

Death se centra en un repertori reduït de mitjans de representació de màrtirs i presoners en l'entorn tancat de Nablus, la seva regió i els seus camps de refugiats: cartells i alguna pintada als carrers; pintures, fotos, pòsters i altres objectes de record a les cases de les famílies dels màrtirs; tombes amb inscripcions, sovint decorades amb imatges i objectes dels difunts. Un altre element addicional de representació dels presos són les cartes i els diaris, que constitueixen un testimoni personal si no es té en compte la censura de les autoritats penitenciàries. Totes són formes de representació obtingudes de famílies, amics i associacions de combatents.La qüestió de la mort no incumbeix als morts, sinó als que encara són vius.
Ghassan KanafaniAquesta sèrie fotogrà ca ha estat coproduïda amb el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Jeu de Paume de París i el Museu de Arte Contemporânea de Serralves de Porto. Les 68 fotogra es que la conformen estan reproduïdes en el catàleg (http://www.macba.cat/ca/cataleg-shibli).